top of page
Orlandus febr 2015.jpg
007 web @Nick Decombel Fotografie.jpg

Over ons


 

Musica Orlandi vzw

De concertvereniging Musica Orlandi vzw organiseert vooral in de Oostendse Sint-Petrus- en Pauluskerk jaarlijks heel wat concerten.

 

Concertenfestival

In het Concertenfestival nemen de uitvoering van de grote meesterwerken (Passies van J.S. Bach, Requiem van W.A. Mozart, Messiah van G.F. Händel en andere) een belangrijke plaats in.

Orlandusensemble

Het Orlandusensemble werd in 1993 opgericht door Peter Ledaine en groepeert geschoolde zangers en instrumentalisten die onder professionele leiding en op een hoog niveau musiceren. Het hoofdaccent ligt hierbij op de muziek uit de renaissance en de barok.

Ze brachten reeds motetten van O. Lassus, H. Schütz, C. Monteverdi, J.S. Bach, het Magnificat, de Mattheus- en Johannespassie van J.S. Bach, het Gloria van A. Vivaldi, de Messiah van G.F. Händel, de Mariavespers van C. Monteverdi en het Requiem van W.A. Mozart. De cd-opnames "Een eredienst ten tijde van J.S. Bach", "Evensong" en "Engelse en Franse kathedraalmuziek in Oostende" werden zeer positief onthaald. De samenstelling van het Orlandusensemble wordt steeds aangepast aan het gebrachte repertorium. 

 

 

Orgelconcerten

Bij de orgelconcerten gaat speciale aandacht uit naar het Schyven-Flentrop-orgel van de Sint-Petrus- en Pauluskerk, een meesterwerk van de twintigste eeuwse orgelbouw en het Thomas-orgel, een schitterend instrument gebouwd in Silbermann-stijl. Daarnaast beschikt de Kapucijnenkerk op het Mijnplein over een prachtig koororgel, gebouwd door de firma Loncke in een Vlaamse barokstijl.

Peter Ledaine

trok na zijn studies aan het Stedelijk Conservatorium in Brugge naar het Lemmensinstituut in Leuven, waar hij behalve de diploma's laureaat orgel, laureaat muziekpedagogie en laureaat koorleiding, het "Hoger Diploma Orgel" behaalde o.l.v. Chris Dubois. Daarna vervolmaakte hij zich bij Hans Van Nieuwkoop aan het Sweelinckconservatorium in Amsterdam.

Als organist is hij verbonden aan de hoofdkerk St.-Petrus en Paulus en aan de Kapucijnenkerk van Oostende. Hij bespeelt er het monumentale Schijven-Flentop-orgel, het Thomas-orgel in Silbermannstijl en het Loncke-orgel in Vlaamse barokstijl. Ook de artistieke leiding van de Petrus- en Paulusconcerten neemt hij op zich.

Hij concerteert regelmatig in binnen- en buitenland en realiseerde diverse cd-opnames. Sinds 1993 is Peter Ledaine dirigent van het Orlandusensemble.

bottom of page